Pyszne, domowe
drożdżówki z owocami, słodkim budyniem i kruszonką. Użyłam truskawek, jeszcze
mi się nie przejadły w tym roku :), ale możecie je zrobić z dowolnymi owocami
świeżymi lub mrożonymi (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy!).
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
(8
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko w temperaturze
pokojowej
Budyń
:
200 ml mleka
40 g cukru
2 żółtka
kilka kropli esencji
waniliowej
15 g mąki pszennej
Owoce
:
ok. 300 g truskawek
Kruszonka
:
40 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami i budyniem :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 15 minut. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do
miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione masło, jajko i gotowy
zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut (ciasto będzie dość
luźne, po wyrośnięciu zgęstnieje). Następnie zakryć miskę kuchenną ściereczką i
odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie przygotować
budyń : żółtka umieścić w misce, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach,
dodać mąkę i 50 ml mleka, ponownie zmiksować do połączenia składników. Resztę
mleka zagotować, dodać kilka kropel esencji waniliowej i wlać żółtka z cukrem, mąką
i mlekiem. Wymieszać, zagotować na mniejszym ogniu. Pogotować przez chwilę aż
budyń zgęstnieje. Ściągnąć z ognia, wierzch budyniu zakryć folią spożywczą
(położyć ją bezpośrednio na budyń, żeby nie zrobił się kożuch), odstawić do
wystudzenia.
Truskawki, umyć,
osuszyć i pozbawić szypułek.
Przygotować kruszonkę :
wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć aż powstaną okruchy.
Wyrośnięte ciasto
przełożyć na blat i całe oprószyć mąką, podzielić na 8 równych części. Z każdej
uformować kulkę, zaciągając ciasto do dołu, następnie dłonią spłaszczyć, na
koło o średnicy około 9 cm. Jeśli kawałki będą się lepiły do dłoni, można je
lekko oprószyć mąką. Układać je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. W
środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko
szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. W jednej
połowie zagłębienia umieścić truskawki, w drugiej budyń. Na koniec posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią).
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Ale smakowite :)
OdpowiedzUsuń