Rewelacyjna cukinia
faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. To moja
ulubiona wersja na farsz do cukinii. Świetny pomysł na pyszny, sycący obiad! Jeśli
wolicie coś lżejszego i bez mięsa, zajrzyjcie tu – klik, po przepis na cukinię
faszerowaną pomidorami i serem. Pycha!
PRZEPIS NA CUKINIĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM MIELONYM
Składniki
:
3 cukinie
500 g mielonej
wieprzowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 ml passaty
dwie garści startego
sera żółtego
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
sól, pieprz
Jak
zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym :
Cukinie przekroić
wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć środek, posolić i ułożyć w naczyniu
żaroodpornym. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek
wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty,
dodać czosnek, smażyć przez chwilę razem. Następnie dodać mięso, oprószyć solą
i pieprzem, smażyć aż zmieni kolor, wówczas wlać passatę, dodać szczyptę soli i
cukru. Wymieszać i gotować przez kilka minut aż sos się zredukuje. Tak
przygotowanym farszem napełnić cukinie. Wierzch posypać startym serem. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (lub dłużej aż cukinia będzie
miękka).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz