Bardzo prosty przepis
na super smaczny obiad. Ten przepis świetnie pokazuje, że naprawdę niewiele
trzeba, żeby wyczarować coś pysznego! Tym razem kawałki kurczaka
podsmażam, a później piekę. Powiedziałabym, że są przez to odrobinę ciekawsze w
smaku niż tylko pieczone. Mięso jest mięciutkie, odchodzi od kości, a skórka jest chrupiąca! Dodatek pieczarek sprawia, że podczas pieczenia tworzy się smaczny
sos, którym później polewam ziemniaki. Pycha!
PRZEPIS NA PODUDZIA KURCZAKA PIECZONE Z PIECZARKAMI
Składniki
:
1 kg podudzi kurczaka
500 g małych pieczarek
olej
słodka papryka
sól, pieprz
Jak zrobić podudzia z kurczaka pieczone z pieczarkami :
Pieczarki przepłukać i
poprzekrawać na pół. Podudzia umieścić w misce, polać 3 łyżkami oleju, posypać
1 łyżką słodkiej papryki, sporą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, najlepiej
dłońmi, żeby rozprowadzić przyprawy równomiernie na mięsie. Na patelni rozgrzać
olej, obsmażyć podudzia po kilka minut z każdej strony (tak, żeby się
zarumieniły). Ściągnąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na
patelnię wrzucić pieczarki, przesmażyć aż wszystkie zmienią kolor, oprószyć
solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć. Zawartość patelni, łącznie z tłuszczem,
przelać do naczynia z kurczakami. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji
góra-dół przez około 50 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać mięso
tłuszczem z naczynia. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg, żeby
dobrze przypiec skórkę.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Pysznie :) kurczak i pieczarki to bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń