Wytrawne tarty piekę
częściej niż te słodkie. Dzisiaj pokażę prosty przepis na smaczną tartę ze
świeżym szpinakiem i serem feta. Do jej przygotowania możecie też użyć
mrożonego szpinaku, polecam ten w liściach, pamiętajcie tylko, żeby bardzo dokładnie
go odsączyć po przesmażeniu. Tarta doskonale smakuje i na ciepło i na zimno.
Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku! :)
PRZEPIS
NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ciasto
:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Wypełnienie
tarty :
200 g świeżego szpinaku
75 g sera feta
200 ml kremówki
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak
zrobić tartę ze szpinakiem i serem feta :
Najpierw przygotować
ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła
zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie,
wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do
lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim
formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w
temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć,
odstawić. Następnie przygotować wypełnienie tarty : ze szpinaku oderwać grubsze
łodyżki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć przez
chwilę na niedużym ogniu, dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż
cały szpinak zwiędnie. Dokładnie odsączyć do z nadmiaru wody i ułożyć na
podpieczonym spodzie. Dodać pokruszony ser feta. W misce wymieszać trzepaczką
rózgową kremówkę, jajka, sporą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Formę z tartą
ułożyć na blasze do pieczenia, zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wstawić do
piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Wyciągnąć, odstawić
na 10-15 minut, następnie rozkroić.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz