Dzisiaj mam dla Was
przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście, który polecam przede wszystkim osobom
obawiającym się pieczenia tradycyjnej strucli makowej. Ciasto jest proste w
wykonaniu, nie może się nie udać! Do jego przygotowania używam zmielonego maku,
który bez problemu dostaniecie w sklepie. Zaoszczędza to trochę czasu i fatygi.
Przy okazji przypomnę przepis na równie łatwy makowiec japoński, z dodatkiem
jabłek – klik. Który lepszy? Wybierzcie sami :). Smacznego!
PRZEPIS NA MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Ciasto
kruche :
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 duże jajko
4 łyżki cukru pudru
Masa
makowa :
300 g zmielonego maku
150 g bakali (rodzynki,
drobno posiekane orzechy włoskie)
75 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
4 duże jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
6-8 łyżek kaszy manny
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Jak zrobić makowiec na kruchym cieście :
Zmielony mak przesypać
do miski, zalać wrzątkiem, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować kruche
ciasto :
Mąkę przesiać na
stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Siekać nożem na malutkie kawałki.
Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Jedną zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalki. Blaszkę (28x24cm) wyłożyć papierem
do pieczenia i równo wylepić kruchym ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni
przez około 15 minut (ciasto powinno być wypieczone, zarumienić się).
Wyciągnąć, odstawić.
Przygotować masę makową
: durszlak położyć na pusty garnek, wyłożyć czystą kuchenną ściereczką. Przelać
na niego mak, zawinąć w ściereczkę i odsączyć z nadmiaru wody. Gotowy mak
przesypać do miski.
Żółtka oddzielić od
białek, umieścić w misce, dodać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach
aż uzyskamy jasną i puszystą masę (około 6 minut). Dodawać po łyżce maku
miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać miękkie masło, kakao, mąkę i
ekstrakt migdałowy. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej
i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać łyżką.
Upieczony spód posypać 3-4
łyżkami kaszy manny. Wylać na niego masę makową, wyrównać. Wierzch masy również
posypać 3-4 łyżkami kaszy manny. Wyciągnąć z zamrażalki drugą część ciasta i
zetrzeć na wierzch ciasta na tarce na dużych oczkach. Piec w temperaturze 180
stopni przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i
wystudzić, następnie włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przygotować lukier :
cukier puder wymieszać z gorącą wodą (jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru
pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę gorącej wody). Za pomocą łyżki polać
ciasto lukrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz