Makowiec na kruchym cieście

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście, który polecam przede wszystkim osobom obawiającym się pieczenia tradycyjnej strucli makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie może się nie udać! Do jego przygotowania używam zmielonego maku, który bez problemu dostaniecie w sklepie. Zaoszczędza to trochę czasu i fatygi. Przy okazji przypomnę przepis na równie łatwy makowiec japoński, z dodatkiem jabłek – klik. Który lepszy? Wybierzcie sami :). Smacznego!


makowiec na kruchym ciescie

PRZEPIS NA MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

 

Ciasto kruche :

300 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 duże jajko

4 łyżki cukru pudru

 

Masa makowa :

300 g zmielonego maku

150 g bakali (rodzynki, drobno posiekane orzechy włoskie)

75 g miękkiego masła

100 g drobnego cukru

4 duże jajka

1 łyżka kakao

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

3 łyżki mąki pszennej

6-8 łyżek kaszy manny

 

Lukier :

¾ szklanki cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

 

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście :

Zmielony mak przesypać do miski, zalać wrzątkiem, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować kruche ciasto :

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Siekać nożem na malutkie kawałki. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalki. Blaszkę (28x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równo wylepić kruchym ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (ciasto powinno być wypieczone, zarumienić się). Wyciągnąć, odstawić.

Przygotować masę makową : durszlak położyć na pusty garnek, wyłożyć czystą kuchenną ściereczką. Przelać na niego mak, zawinąć w ściereczkę i odsączyć z nadmiaru wody. Gotowy mak przesypać do miski.

Żółtka oddzielić od białek, umieścić w misce, dodać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach aż uzyskamy jasną i puszystą masę (około 6 minut). Dodawać po łyżce maku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać miękkie masło, kakao, mąkę i ekstrakt migdałowy. Zmiksować do połączenia.  Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać łyżką.

Upieczony spód posypać 3-4 łyżkami kaszy manny. Wylać na niego masę makową, wyrównać. Wierzch masy również posypać 3-4 łyżkami kaszy manny. Wyciągnąć z zamrażalki drugą część ciasta i zetrzeć na wierzch ciasta na tarce na dużych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić, następnie włożyć na kilka godzin do lodówki.

Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z gorącą wodą (jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę gorącej wody). Za pomocą łyżki polać ciasto lukrem.

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz