Pierogi pieczone z soczewicą

Kolejny pomysł na farsz do piecuchów, czyli pieczonych pierogów drożdżowych! Inspiracją do powstania tego przepisu były pierożki, które kiedyś przygotowała moja przyjaciółka. Nadziała je pozostałym z obiadu dhalem z soczewicy, którego ugotowała za dużo :). To był strzał w dziesiątkę, aromatyczny farsz z czerwonej soczewicy fantastycznie smakuje w drożdżowych pierogach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, fajnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Bardzo polecam! :)


pierogi pieczone z soczewica

PRZEPIS NA PIEROGI PIECZONE Z SOCZEWICĄ

(18 sztuk)

 

Zaczyn :

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka ciepłej wody

 

Ciasto :

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

150 ml ciepłej wody

 

Farsz :

100 g czerwonej soczewicy

1 puszka krojonych pomidorów

1 marchewka

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 cm imbiru

1 łyżeczka garam masala

2 łyżki oliwy

sól

 

Dodatkowo :

1 jajko

 

Jak zrobić pierogi pieczone z soczewicą :

Najpierw przygotować ciasto : wszystkie składniki na zaczyn umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, gotowy zaczyn i wodę. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Odłożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Przygotować farsz :

Soczewicę przepłukać, do garnka wlać półtorej szklanki wody, dodać szczyptę soli, doprowadzić do zagotowania. Następnie wsypać soczewicę i gotować do miękkości (przez około 7 minut). Odlać na sicie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez około 2-3 minuty, dodać czosnek, imbir i garam masalę, smażyć razem przez chwilę. Dodać marchewkę smażyć kolejną minutę. Na patelnię dodać soczewicę, krojone pomidory oraz sporą szczyptę soli. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut (aż odparuje płyn, a farsz będzie odpowiednio gęsty). Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą. Odstawić do wystudzenia.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wykrawać kółka o średnicy około 12 cm. Na środek każdego kółeczka nakładać farsz, brzeg posmarować za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Dokładnie zlepić brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch lekko oprószyć mąką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (powinny się zarumienić). 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz