Tak pysznego i puszystego sernika dawno nie jadłam! Jest delikatny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma z nim dużo roboty, jest dość łatwy w wykonaniu. Jestem przekonana, że go pokochacie. Smakuje obłędnie!
PRZEPIS NA SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
Spód
:
ok. 22-25 herbatników
typu „petitki”
Masa
serowa :
1 kg sera zmielonego
trzykrotnie
6 dużych jajek
1 szklanka drobnego cukru
2 budynie waniliowe bez
cukru
1 łyżeczka esencji
waniliowej
1 ½ szklanki mleka
¾ szklanki oleju, np.
rzepakowego
1 ½ szklanki mleka w
proszku (w proszku, nie granulowane!)
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku :
Składniki na sernik
powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że należy je wyciągnąć z
lodówki przynajmniej 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
W misce umieścić
żółtka, dodać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 6-7
minut aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie na kilka razy dodawać twaróg
cały czas miksując teraz już na wolnych obrotach. Dodać budynie, krótko zmiksować. Wlać mleko i olej, zmiksować
do połączenia składników. Wsypać mleko w proszku i ponownie zmiksować do
połączenia. W drugiej misce ubić na
sztywno białka. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam blaszki 29x23cm o wysokości 6 cm, sernik sporo urośnie, a potem równo opadnie dlatego ja wkładam jeszcze docięte na szerokość boków i nieco wyższe kawałki papieru do pieczenia, żeby na pewno nic się nie wylało). Ułożyć ściśle obok siebie herbatniki, w razie potrzeby dociąć boki. Na herbatniki wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut (sernik powinien ładnie się zarumienić, jeśli zacznie rumienić się za bardzo należy go przykryć folią aluminiową). Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
a co z budyniem?
OdpowiedzUsuńPrzepis już uzupełniony, dzięki za spostrzegawczość! :)
UsuńMam jeszcze pytanie o białka. Czy je jakoś wykorzystujemy w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie informacja, że białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy na końcu.
UsuńFantastyczny,aż nie wierzę, że to Ja upiekłam takie ciasto.😋 dziękuję bardzo, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)) pozdrawiam! :)
UsuńCzy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńMoże być z wiaderka, polecam poszukać takiego dobrej jakości :).
Usuń