Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Uwielbiamy zapiekanki! Przygotowujemy je dość często, najczęściej z makaronem, ale zdarzają się też z ziemniakami czy ryżem. Dzisiaj pokażę Wam przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pieczarkami. Całość dopełnia śmietanowy sos czosnkowy i oczywiście ser. Prosty pomysł na wspaniałe, sycące danie dla całej rodziny! Smacznego :).


zapiekanka makaronowa z miesem mielonym i pieczarkami

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI

(3-4 porcje)

 


Składniki :

300 g makaronu penne

250 g mielonej wieprzowiny

300 g małych pieczarek

1 cebula

200 g kwaśnej śmietany 12%

2 ząbki czosnku

150 g sera żółtego

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

 


Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pieczarkami :

Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty, dodać mięso mielone, posolić, popieprzyć, smażyć 3-4 minuty. Dodać pieczarki, ponownie oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż płyn z pieczarek odparuje. Śmietanę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać zawartość patelni, wymieszać, następnie polać sosem znowu delikatnie wymieszać. Całość posypać startym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz