Uwielbiamy zapiekanki!
Przygotowujemy je dość często, najczęściej z makaronem, ale zdarzają się też z
ziemniakami czy ryżem. Dzisiaj pokażę Wam przepis na pyszną zapiekankę
makaronową z mięsem mielonym i pieczarkami. Całość dopełnia śmietanowy sos
czosnkowy i oczywiście ser. Prosty pomysł na wspaniałe, sycące danie dla całej
rodziny! Smacznego :).
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI
(3-4
porcje)
Składniki
:
300 g makaronu penne
250 g mielonej
wieprzowiny
300 g małych pieczarek
1 cebula
200 g kwaśnej śmietany 12%
2 ząbki czosnku
150 g sera żółtego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pieczarkami :
Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Na
patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty, dodać mięso
mielone, posolić, popieprzyć, smażyć 3-4 minuty. Dodać pieczarki, ponownie
oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż płyn z pieczarek odparuje. Śmietanę
wymieszać z wyciśniętym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Makaron
przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać zawartość patelni, wymieszać, następnie
polać sosem znowu delikatnie wymieszać. Całość posypać startym serem. Piec w
temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz