W kuchni naprawdę nie
trzeba cudować, żeby smacznie zjeść, czego dowodem jest choćby ten przepis na
kalafior pieczony z sosem beszamelowym i serem! Kilka prostych składników, mało
roboty a efekt wow! My oszaleliśmy na punkcie tego kalafiora, latem przygotowujemy
go w ramach obiadu, zimą na kolację, nie potrzebujemy do tego żadnych dodatków.
Tak przyrządzony kalafior może być daniem samym w sobie, ale można go też
przygotować jako dodatek do dania głównego. Wypróbujcie, jeśli nie znacie,
smacznego! :)
PRZEPIS NA KALAFIOR PIECZONY Z SOSEM BESZAMELOWYM Z DODATKIEM SERA CHEDDAR
(4
porcje)
Składniki
:
1 duży kalafior lub 2
małe
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 g sera cheddar
sól, pieprz
Jak zrobić kalafior pieczony z sosem beszamelowym z dodatkiem sera cheddar :
Kalafior przepłukać, podzielić
na różyczki, wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez kilka
minut, kalafior powinien lekko zmięknąć, być al dente :). Odcedzić i ułożyć w
naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos : w
garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, powoli (jednocześnie
cały czas mieszając trzepaczką rózgową) wlewać mleko. Doprowadzić do
zagotowania, dodać ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszać aż cały ser się
rozpuści a sos zgęstnieje. Na koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić do
smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać kalafior. Piec w temperaturze 190
stopni przez około 15-20 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz