Chleb orkiszowy jasny na zakwasie

Prosty chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Jest miękki, ma wilgotny, sprężysty miąższ. Użyłam zakwasu żytniego, ale z powodzeniem można go upiec również na zakwasie orkiszowym, jeśli akurat macie :). Więcej przepisów na chleby na zakwasie znajdziecie tutaj – klik.


chleb orkiszowy jasny na zakwasie

PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE

 


Zaczyn :

50 g aktywnego zakwasu

100 g mąki orkiszowej typ 630

100 ml letniej wody

 

Składniki :

450 g mąki orkiszowej typ 630

350 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

 


Jak zrobić chleb orkiszowy jasny na zakwasie :

Składniki na zaczyn wymieszać, miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn powinien podrosnąć. Dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (25cm), wyrównać, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno urosnąć do brzegu foremki, zwykle zajmuje to około 5 godzin). Wierzch oprószyć delikatnie mąką, piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.




Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


17 komentarzy

  1. Nie wiem dlaczego ale wychodzi mi zakalec. Robie maka orkiszowa 420 a zakwas żytni mam pelnoziarnisty. I gora strasznie mi się wypieka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć, może to być wina mąki lub zbyt krótkiego czasu wyrastania albo pieczenia. Można spróbować dodać odrobinę wody mniej, jeśli chleb zaczyna się mocno przypiekać to proszę przykryć go kawałkiem folii aluminiowej i piec dalej.

      Usuń
  2. Chleb wyszedł idealny.bardzo prosty w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, robiłam dwa razy i za każdym razem wychodzi taki zbity, jakby zakalcowaty.Nie ma takich fajnych dziurek, tzw. miękkiego miękiszu, dlaczego?Cop może być nie tak?
    Zakwas żytni z mąki razowej 2000, potem wszystko wg przepisu, drugi robiłam z mąki żytniej 720 i pszennej 650 z przewagą i taki sam efekt wyszedł:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być kilka : młody zakwas, nieodpowiednio aktywny, zbyt długie wyrastanie ciasta, wyrastanie ciasta w zbyt niskiej temperaturze, za krótkie pieczenie lub zła proporcja wody. Można spróbować dać trochę mniej wody i zwrócić uwagę też na pozostałe czynniki, które mogą być przyczyną zakalca. Życzę sukcesu i pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Extra przepis! Wyszedł cudowny ale dawałam mąkę orkiszową 500 i trochę 2000, oraz mąkę razową swojską bez oprysków :) ������������ Zakwas żytni roczny

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zaczyn to odjęta ilość od składników? Czy łącznie używamy 550g mąki? Czy 450g?Jaka powinna być konsystencja ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn to nie odjęta ilość od składników. Używamy i zaczynu i składników, czyli 550 g mąki, ciasto wychodzi dość gęste.

      Usuń
    2. upieklem juz troche chlebow i ten przepis od poczatku wydal mi sie podejrzany, i tak wedlug oczekiwan usilowalem upiec cos o konsystecji ciasta nalesnikowego,lubie przepisy w formie krotkich filmikow bo te opisywane nie daja zadnych szans cos uratowac

      Usuń
  6. Czy piekarnik zaparowany i grzanie góra/dół ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę na funkcji góra-dół, piekarnik można zaparować.

      Usuń
  7. Wyszedł pyszny, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyszlo dosyc rzadkie. Czy takie ma byc?

    OdpowiedzUsuń