Prosty chleb z mąki
orkiszowej na zakwasie. Jest miękki, ma wilgotny, sprężysty miąższ. Użyłam
zakwasu żytniego, ale z powodzeniem można go upiec również na zakwasie
orkiszowym, jeśli akurat macie :). Więcej przepisów na chleby na zakwasie
znajdziecie tutaj – klik.
PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE
Zaczyn
:
50 g aktywnego zakwasu
100 g mąki orkiszowej
typ 630
100 ml letniej wody
Składniki
:
450 g mąki orkiszowej
typ 630
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Jak
zrobić chleb orkiszowy jasny na zakwasie :
Składniki na zaczyn
wymieszać, miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie
zaczyn powinien podrosnąć. Dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać łyżką.
Przełożyć do foremki (25cm), wyrównać, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić
do wyrośnięcia (ciasto powinno urosnąć do brzegu foremki, zwykle zajmuje to
około 5 godzin). Wierzch oprószyć delikatnie mąką, piec w temperaturze 220
stopni przez 45 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
super przepis. dziekuję bardzo
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNie wiem dlaczego ale wychodzi mi zakalec. Robie maka orkiszowa 420 a zakwas żytni mam pelnoziarnisty. I gora strasznie mi się wypieka.
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć, może to być wina mąki lub zbyt krótkiego czasu wyrastania albo pieczenia. Można spróbować dodać odrobinę wody mniej, jeśli chleb zaczyna się mocno przypiekać to proszę przykryć go kawałkiem folii aluminiowej i piec dalej.
UsuńChleb wyszedł idealny.bardzo prosty w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego :)
UsuńWitam, robiłam dwa razy i za każdym razem wychodzi taki zbity, jakby zakalcowaty.Nie ma takich fajnych dziurek, tzw. miękkiego miękiszu, dlaczego?Cop może być nie tak?
OdpowiedzUsuńZakwas żytni z mąki razowej 2000, potem wszystko wg przepisu, drugi robiłam z mąki żytniej 720 i pszennej 650 z przewagą i taki sam efekt wyszedł:(
Przyczyn może być kilka : młody zakwas, nieodpowiednio aktywny, zbyt długie wyrastanie ciasta, wyrastanie ciasta w zbyt niskiej temperaturze, za krótkie pieczenie lub zła proporcja wody. Można spróbować dać trochę mniej wody i zwrócić uwagę też na pozostałe czynniki, które mogą być przyczyną zakalca. Życzę sukcesu i pozdrawiam! :)
UsuńExtra przepis! Wyszedł cudowny ale dawałam mąkę orkiszową 500 i trochę 2000, oraz mąkę razową swojską bez oprysków :) ������������ Zakwas żytni roczny
OdpowiedzUsuń:> super! pozdrawiam! :>
UsuńCzy zaczyn to odjęta ilość od składników? Czy łącznie używamy 550g mąki? Czy 450g?Jaka powinna być konsystencja ciasta?
OdpowiedzUsuńZaczyn to nie odjęta ilość od składników. Używamy i zaczynu i składników, czyli 550 g mąki, ciasto wychodzi dość gęste.
Usuńupieklem juz troche chlebow i ten przepis od poczatku wydal mi sie podejrzany, i tak wedlug oczekiwan usilowalem upiec cos o konsystecji ciasta nalesnikowego,lubie przepisy w formie krotkich filmikow bo te opisywane nie daja zadnych szans cos uratowac
UsuńCzy piekarnik zaparowany i grzanie góra/dół ?
OdpowiedzUsuńPiekę na funkcji góra-dół, piekarnik można zaparować.
UsuńWyszedł pyszny, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo dosyc rzadkie. Czy takie ma byc?
OdpowiedzUsuń