Jak zrobić dobry sos
czosnkowy w domu? Ładnych parę, może nawet paręnaście :) lat temu bardzo
zasmakował mi sos czosnkowy w pewnej restauracji. Koniecznie chciałam odtworzyć
go w domu. Próbowałam różnych kombinacji, na kwaśnej śmietanie, na śmietanie z
dodatkiem majonezu, ale to wciąż nie było to. W końcu z dość sceptycznym
podejściem spróbowałam zrobić na jogurcie naturalnym z dodatkiem majonezu, i to
był strzał w dziesiątkę! Jest idealny, zresztą najlepiej wypróbujcie sami! Nam
najlepiej smakuje z odrobiną oregano, dokładnie tak jak podawali w restauracji,
ale jeśli nie jesteście przekonani, możecie je pominąć.
PRZEPIS NA DOMOWY SOS CZOSNKOWY
Składniki
:
150 g jogurtu
naturalnego
1 łyżka majonezu
1 duży ząbek czosnku
½ łyżeczki oregano
sól
Jak zrobić domowy sos czosnkowy :
Do miseczki przełożyć jogurt i majonez wymieszać (można użyć trzepaczki rózgowej, będzie łatwiej), dodać wyciśnięty ząbek czosnku, oregano i odrobinę soli. Ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz