Prosta sałatka z ziemniaków (najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami), wędzonego łososia, jajek i kaparów. Z dodatkiem sosu koperkowego na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Doskonały przepis do wykorzystania w sezonie na młode warzywa. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jeśli chcecie przygotować ją wcześniej, wymieszajcie składniki z sosem dopiero przed podaniem. Smacznego!
(2-3
porcje)
Składniki
:
500 g młodych
ziemniaków
100 g wędzonego łososia
2 jajka
2 łyżeczki kaparów
Sos
koperkowy :
4 łyżki jogurtu
naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno posiekanego
koperku
kilka kropli soku z
cytryny
sól
Jak
zrobić sałatkę ziemniaczaną z łososiem :
Ziemniaki oczyścić,
ugotować w osolonej wodzie. Odlać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Jajka
ugotować na twardo (jak ugotować jajka na twardo – klik), ostudzić, obrać.
Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, łososia poszarpać, jajka pokroić na 8
części. Przygotować sos : w miseczce wymieszać jogurt, majonez, koperek, dodać
kilka kropli soku z cytryny i sól do smaku. Wymieszać razem ziemniaki, łososia,
jajka i kapary. Polać sosem, delikatnie wymieszać.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz