Świetny przepis na
gulasz! Kruche, rozpływające się w ustach kawałki wieprzowiny w pysznym sosie,
któremu ciekawego smaku nadaje dodatek piwa. Aromatyczny i esencjonalny. Doskonale
smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY NA PIWIE
(6-8
porcji)
Składniki
:
1 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml wywaru
warzywnego
300 ml jasnego piwa
5 łyżek oleju
2 łyżeczki słodkiej
papryki
1 łyżeczka ostrej
papryki
1 łyżka przecieru
pomidorowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela
angielskiego
5 ziaren czarnego
pieprzu
1 łyżeczka mąki
pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
sól, pieprz
Jak zrobić gulasz wieprzowy na piwie :
Szynkę wieprzową
pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w
plastry. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i
czosnek, smażyć aż się zarumienią, pod koniec posolić i popieprzyć. Przełożyć
do miseczki. Dolać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i przyprawy : słodką i ostrą
paprykę. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Na koniec posolić i popieprzyć.
Dodać cebulę z czosnkiem, zalać wywarem i piwem. Dodać 3 listki laurowe, 5
ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu oraz przecier pomidorowy.
Wymieszać, doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod
przykryciem przez około 60-80 minut (do miękkości mięsa). Na koniec zagęścić
sos : 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zalać kilkoma
łyżkami zimnej wody. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się gulaszu,
jednocześnie go mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz