Gulasz wieprzowy na piwie

Świetny przepis na gulasz! Kruche, rozpływające się w ustach kawałki wieprzowiny w pysznym sosie, któremu ciekawego smaku nadaje dodatek piwa. Aromatyczny i esencjonalny. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.


gulasz wieprzowy na piwie

PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY NA PIWIE

(6-8 porcji)

 


Składniki :

1 kg szynki wieprzowej

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

500 ml wywaru warzywnego

300 ml jasnego piwa

5 łyżek oleju

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka przecieru pomidorowego

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

 


Jak zrobić gulasz wieprzowy na piwie :

Szynkę wieprzową pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż się zarumienią, pod koniec posolić i popieprzyć. Przełożyć do miseczki. Dolać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i przyprawy : słodką i ostrą paprykę. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Na koniec posolić i popieprzyć. Dodać cebulę z czosnkiem, zalać wywarem i piwem. Dodać 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu oraz przecier pomidorowy. Wymieszać, doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 60-80 minut (do miękkości mięsa). Na koniec zagęścić sos : 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się gulaszu, jednocześnie go mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz