Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Tradycyjne, maślane ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Jest miękkie i puszyste a dodatek maślanki sprawia, że jest również bardzo wilgotne, także na drugi czy trzeci dzień, o ile postoi aż tak długo :). Proste w przygotowaniu, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów : składniki muszą być w temperaturze pokojowej i pamiętajcie, żeby nie mieszać go więcej niż potrzeba :). Fantastyczne ciasto, idealne na lato!


ciasto ucierane z truskawkami

PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

 


Składniki :

275 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

75 g miękkiego masła

125 g drobnego cukru

1 duże jajko

250 ml maślanki

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Dodatkowo :

ok. 500 g truskawek

 

Kruszonka :

100 g drobnego cukru

75 g mąki pszennej

50 g zimnego masła

 


Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i przekroić na pół. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieścić masło i cukier, ucierać na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (ok. 6 minut). Dodać jajko, utrzeć do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanlii i krótko wymieszać. Następnie na 3 razy dodać na przemian maślankę i mąkę, po każdym dodaniu krótko mieszając trzepaczką rózgową. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boki wysmarować masłem). Przełożyć ciasto, wyrównać. Ułożyć na nim truskawki. Przygotować kruszonkę : składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.

 

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz