Szparagi w cieście francuskim

Sezon na szparagi niestety dobiega już końca, nam jeszcze mało i jak tylko zobaczymy na bazarze piękny pęczek to kupujemy i wyczarowujemy z niego na przykład takie cuda. Przepis jest bajecznie prosty i szybki w realizacji, a smak obłędny! W tym tygodniu już drugi raz robię takie szparagi na kolację. Pycha!


szparagi w ciescie francuskim


PRZEPIS NA SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

 

 

Składniki :

pęczek zielonych szparagów

szynka dojrzewająca

ser

opakowanie ciasta francuskiego

 


Jak zrobić szparagi w cieście francuskim :

Szparagi opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Odłamać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Ułożyć na talerzu, polać oliwą i posypać solą. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Układać po 3 szparagi, na nich cienki, wąski plaster sera (taki na 1,5-2cm) i owinąć w plaster szynki. Następnie ułożyć na kawałku ciasta francuskiego, zawinąć boki i zlepić razem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut (aż ciasto dobrze się zarumieni). 




Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz