Mięciutkie, jogurtowe muffiny z truskawkami i lukrem. Szybkie w przygotowaniu. Smakują doskonale! To świetny pomysł na wypieki z dodatkiem sezonowych owoców, które pokochają zwłaszcza dzieci :). Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.
PRZEPIS NA MUFFINY JOGURTOWE Z TRUSAWKAMI
(12
sztuk)
Składniki
:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
125 g drobnego cukru
2 duże jajka
250 g jogurtu
naturalnego
125 ml oleju
rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
ok. 400 g truskawek
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Jak zrobić muffiny jogurtowe z truskawkami :
Jajka, jogurt i owoce
powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki opłukać,
osuszyć, odkroić szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce
wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej cukier, jajka, jogurt naturalny, olej i
ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę, wymieszać łyżką. Na koniec dodać truskawki i ponownie
delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, każdą wypełnić
ciastem, mniej więcej do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez
około 25 minut (do suchego patyczka). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować lukier :
cukier puder i gorącą wodę wymieszać, jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę
więcej wody, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać
muffiny. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz