Pyszne, proste i
szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Wspaniałe,
delikatne ciasto, w sam raz na początek jesieni! A jeśli szukacie najlepszego
przepisu na klasyczny jabłecznik to zapraszam tu – klik.
PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki
:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
1 duże jajko
3 łyżki mleka
Nadzienie
:
4 duże jabłka (szara
reneta lub antonówka)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
:
150 g mąki pszennej
100 g masła
60 g cukru
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką :
Wszystkie składniki na
ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka umyć, obrać i
pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, dodać cynamon i
smażyć przez kilka minut aż lekko zmiękną. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. W misce umieścić masło i cukier, ucierać mikserem na
wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 6-7 minut). Dodać
jajko, miksować do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i
mleko, wymieszać krótko łyżką.
Foremkę o wymiarze
24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (będzie dość
gęste) i wyrównać. Na wierzch ułożyć nadzienie z jabłek.
Przygotować kruszonkę :
wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstaną
okruchy. Kruszonką posypać jabłka.
Ciasto piec w
temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i
odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed rozkrojeniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Kusisz, kusisz :D Uwielbiam ciasta z jabłkami, a z kruszonką to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis, ciasto jest przepyszne! :)
Usuń