Fasolka po bretońsku to
jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Biała fasola gotowana z
dodatkiem kiełbasy i boczku w sosie pomidorowym, przyprawiona majerankiem.
Pyszne, treściwe danie idealne na obiad w porze jesienno-zimowej.
PRZEPIS NA FASOLKĘ PO BRETOŃSKU
(6
porcji)
Składniki
:
400 g fasoli biały jaś
200 g kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 l passaty pomidorowej
2 łyżki oleju
rzepakowego
1 ½ łyżki majeranku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela
angielskiego
sól, pieprz
Jak zrobić fasolkę po bretońsku :
Fasolę wsypać do
garnka, zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie odlać wodę, w które
się moczyła, nalać świeżą, trochę nad poziom fasoli. Dodać liście laurowe i
ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować częściowo pod
przykryciem przez około 1 godzinę. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę
cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
cebulę, smażyć aż się zarumieni, posolić i przełożyć do miseczki. Na patelnię
wrzucić kiełbasę, smażyć do zarumienienia, dodać do cebuli. Następnie na
patelnię wrzucić boczek, w razie potrzeby wlać odrobinę oleju, smażyć przez
kilka chwil, dodać do cebuli i kiełbasy. Kiedy fasola zacznie mięknąć (mniej
więcej po 40 minutach gotowania) dodać cebulę, kiełbasę i boczek. Wlać passatę,
dodać majeranek, wymieszać i gotować na małym ogniu częściowo pod przykryciem
do miękkości fasoli. Pod koniec dodać do smaku sól i pieprz.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz