Zapiekanka makaronowa z brukselką, boczkiem i sosem serowym

Jesień i zima to czas kiedy na naszym stole często pojawiają się zapiekanki i dania jednogarnkowe. Dzisiaj pokażę bardzo prosty przepis na pyszną zapiekankę z brukselką, boczkiem i sosem serowym. To rewelacyjny sposób na wciąż mało docenianą, a zdrową i smaczną brukselkę. Zapiekanka choć przygotowana z niewielu składników jest dość sycąca. Wypróbujcie a nie pożałujecie! :)


zapiekanka makaronowa z brukselka boczkiem i sosem serowym

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z BRUKSELKĄ, BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM

(4 porcje)

 

Składniki :

300 g makaronu świderki

400 g brukselki

400 g wędzonego boczku

 

Sos serowy :

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 ½ szklanki mleka

150 g sera cheddar

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

 


Jak przygotować zapiekankę makaronową z brukselką, boczkiem i sosem serowy :

Makaron ugotować al dente (1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na patelnię, smażyć aż lekko się zarumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Brukselkę obrać, przepłukać i wrzucić do osolonej (do gotowania brukselki nie żałujemy soli!), gotującej się wody. Gotować aż zmięknie (powinna nadal zostać jędrna, ale zmięknąć). Odcedzić. Do makaronu dodać boczek i brukselkę, wymieszać.

Przygotować sos : w garnku na niedużym ogniu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać, nie przerywając mieszania malutkim strumieniem wlewać mleko (do mieszania polecam użyć trzepaczki rózgowej, mieszamy dość energicznie). Po wlaniu całego mleka dodać dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu i małą szczyptę gałki muszkatołowej. Kiedy sos się zagotuje dodać starty ser. Mieszać aż cały ser się rozpuści. Na koniec posmakować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ¾ sosu wlać do zapiekanki, wymieszać. Pozostałym sosem polać zapiekankę z wierzchu. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz