Jesień i zima to czas
kiedy na naszym stole często pojawiają się zapiekanki i dania jednogarnkowe.
Dzisiaj pokażę bardzo prosty przepis na pyszną zapiekankę z brukselką, boczkiem
i sosem serowym. To rewelacyjny sposób na wciąż mało docenianą, a zdrową i
smaczną brukselkę. Zapiekanka choć przygotowana z niewielu składników jest dość
sycąca. Wypróbujcie a nie pożałujecie! :)
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z BRUKSELKĄ, BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM
(4
porcje)
Składniki
:
300 g makaronu świderki
400 g brukselki
400 g wędzonego boczku
Sos
serowy :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 ½ szklanki mleka
150 g sera cheddar
szczypta gałki
muszkatołowej
sól, pieprz
Jak przygotować zapiekankę makaronową z brukselką, boczkiem i sosem serowy :
Makaron ugotować al dente
(1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Odcedzić, przełożyć do
naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na
patelnię, smażyć aż lekko się zarumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z
nadmiaru tłuszczu. Brukselkę obrać, przepłukać i wrzucić do osolonej (do
gotowania brukselki nie żałujemy soli!), gotującej się wody. Gotować aż zmięknie
(powinna nadal zostać jędrna, ale zmięknąć). Odcedzić. Do makaronu dodać boczek
i brukselkę, wymieszać.
Przygotować sos : w
garnku na niedużym ogniu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać, nie przerywając
mieszania malutkim strumieniem wlewać mleko (do mieszania polecam użyć
trzepaczki rózgowej, mieszamy dość energicznie). Po wlaniu całego mleka dodać
dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu i małą szczyptę gałki muszkatołowej. Kiedy
sos się zagotuje dodać starty ser. Mieszać aż cały ser się rozpuści. Na koniec
posmakować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ¾ sosu wlać
do zapiekanki, wymieszać. Pozostałym sosem polać zapiekankę z wierzchu. Piec w
temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz