Mięciutkie i wilgotne ciasto dyniowe. Nie jest bardzo słodkie, wyraźnie czuć smak dyni, przełamany lekko kwaskową żurawiną. Świetne połączenie! Jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie dodać troszkę więcej cukru. Idealne do filiżanki słodkiej kawy. I ten cudowny kolor! Nie można mu się oprzeć :). Jeśli macie pod ręką niewykorzystane puree z dyni, mocno polecam ten przepis. A jeśli ciasto Wam się spodobało, ale nie wiecie jak przygotować puree z dyni to zajrzyjcie tu – klik.
PRZEPIS NA CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ
Składniki
:
75 g masła
4 łyżki mleka
250 g purée z dyni
125 g cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g świeżej żurawiny
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak
zrobić ciasto dyniowe z żurawiną :
Żurawinę przepłukać i
osuszyć na papierowym ręczniku. Masło rozpuścić w garnku, dodać mleko, puree z
dyni i cukier. Wymieszać i odstawić (masa powinna być letnia). W misce
wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do garnka z masłem, mlekiem,
puree i cukrem dodać jajka. Wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia
składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko łyżką, do połączenia składników. Na
koniec wsypać żurawinę, wymieszać (można małą garstkę żurawiny zostawić i
posypać nią wierzch ciasta po przełożeniu do foremki). Ciasto przełożyć do
keksówki o długości 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, ostudzić.
Przed rozkrojeniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz