Seromak to fantastyczne
połączenie moich dwóch ulubionych świątecznych ciast, czyli sernika i makowca. Pieczony
na kruchym spodzie. Jest wilgotny przez co długo zachowuje świeżość i z każdym
dniem smakuje jeszcze lepiej! Tym ciastem na pewno zachwycicie gości :). Jest
nieco pracochłonny, ale to w końcu dwa ciasta w jednym, a jego smak wynagrodzi
Wam włożoną w niego pracę :).
PRZEPIS NA SEROMAK
Ciasto
kruche :
225 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 żółtko
Masa
makowa :
5 szklanek mielonego
maku
200 g drobnego cukru
75 g rodzynek
75 g orzechów włoskich
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego
Masa
serowa :
1 kg zmielonego
trzykrotnie twarogu
200 g drobnego cukru
150 g masła
5 jajek
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Polewa
czekoladowa :
6 łyżek śmietanki
kremówki
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
garść posiekanych
orzechów włoskich
Jak zrobić seromak :
Twaróg, jajka i masło
do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Mak przesypać do miski,
zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić do całkowitego ostudzenia (około 3
godziny).
Przygotować ciasto
kruche : mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać masło. Kroić nożem na
drobne kawałeczki. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć
do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wylepić nim spód
blaszki (35x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać delikatnie widelcem w kilku
miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (spód powinien
się zarumienić).
Przygotować masę makową
: sito wyłożyć czystą kuchenną ściereczką. Przelać mak i dokładnie ścisnąć,
żeby odsączyć z nadmiaru wody. Przesypać go do czystej miski. W drugiej misce
umieścić żółtka i cukier, zmiksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna,
puszysta masa (około 5 minut). Dodać mak, rodzynki, drobno posiekane orzechy
włoskie, bułkę tartą i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Białka ubić na sztywną
pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować masę serową
: w misce umieścić masło, cukier i żółtka, zmiksować na wysokich obrotach do
powstania jasnej, puszystej masy (ok. 5 minut). Dodawać po 1 łyżce twarogu
jednocześnie miksując. Dodać mąkę, krótko zmiksować. Białką ubić na sztywną
pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód
wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Jeśli sernik zacznie mocno
się rumienić, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyciągnąć
z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przygotować polewę
czekoladową : do garnuszka wlać śmietankę, wstawić na palnik, podgrzać. Powinna
być gorąca, ale nie ma się zagotować. Wówczas wsypać posiekaną czekoladę,
ściągnąć z palnika i mieszać aż się rozpuści. Przygotowaną polewą polać ciasto,
wyrównać za pomocą łyżki. Posypać orzechami, odstawić do stężenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz