Szybki piernik przekładany powidłami

Ekstra szybki i prosty w przygotowaniu piernik. Można go przygotować na ostatnią chwilę, nie wymaga leżakowania i jest przepyszny od razu po upieczeniu. Jest miękki i wilgotny, dodatkowo przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladową polewą. Jeśli chcecie możecie dodatkowo udekorować go posypką, żeby nadać mu pięknego, świątecznego wyglądu. Zachowuje świeżość do 3-4 dni.


szybki piernik przekladany powidlami

PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI

 



Składniki :

250 g masła

200 g cukru

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1/3 szklanki płynnego miodu

125 ml wody

4 duże jajka

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

¾ słoiczka powideł śliwkowych

 

Polewa czekoladowa :

7 łyżek mleka

¾ tabliczki mlecznej czekolady

¾ tabliczki gorzkiej czekolady

posypka (opcjonalnie)

 



Jak zrobić szybki piernik przekładany powidłami :

Masło włożyć do garnuszka, rozpuścić. Dodać cukier, przyprawę do piernika, kakao, miód i wodę. Podgrzać, często mieszając (nie doprowadzić do zagotowania!). Odstawić do ostudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem od pieczenia i sodą. Do przestudzonej masy dodać żółtka, zmiksować na niskich obrotach. Następnie dodać mąkę na 3-4 razy, po każdym razie miksując na niskich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, ostudzić. Całkowicie ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół, posmarować powidłami, złożyć.

Przygotować polewę : mleko wlać do garnuszka, podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, mieszać energicznie aż cała czekolada się rozpuści. Jeśli polewa jest za gęsta dodać odrobinę mleka i energicznie wymieszać. Przygotowaną polewą polać ciasto, udekorować posypką, odstawić do stężenia. Smacznego!

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz