Wytrawne muffiny z cukinią, szynką i fetą

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować różności na słono i na słodko. Dzisiaj podaję przepis na mięciutkie i wilgotne muffiny z cukinią, szynką i serem feta. Bardzo smaczne połączenie! Takie wytrawne muffiny świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, przekąska w ciągu dnia albo na domowej imprezie.  


wytrawne muffiny z cukinia szynka feta

PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY Z CUKINIĄ, SZYNKĄ I FETĄ

(10 muffin)

 


Składniki :

225 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ziół prowansalskich

3 duże jajka

½ szklanki oleju

1 średnia cukinia (ok. 300 g)

150 g sera feta

2 plastry szynki prosciutto cotto

 


Jak zrobić wytrawne muffiny z cukinią, szynką i fetą :

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie, wymieszać. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ser feta pokruszyć, szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Jajka wbić do drugiej miski, dodać olej, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać do suchych składników, wymieszać łyżką. Dodać cukinię, ser (odrobinę sera można zostawić i poukładać na wierzchu muffin) i szynkę, wymieszać do połączenia składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka większych okruchów sera feta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!




Brak komentarzy

Prześlij komentarz