Podstawowy przepis na
kopytka – tradycyjne kluski z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Do kopytek
najlepiej nadają się mączyste ziemniaki. Różne rodzaje ziemniaków mogą wymagać
różnej ilości mąki, do mniej mączystych ziemniaków będzie trzeba dodać więcej mąki.
Do ich przygotowania doskonale sprawdzą się ziemniaki, które zostały nam z
poprzedniego dnia. Kopytka są doskonałym dodatkiem do gulaszu, my lubimy je
jeść też samodzielnie tylko z dodatkiem sosu pieczarkowego.
PRZEPIS NA KOPYTKA
Składniki
:
1 kg ziemniaków
ok. 250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Jak zrobić kopytka :
Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonej wodzie. Odlać, rozgnieść i odstawić do całkowitego
wystudzenia. Zimne ziemniaki przełożyć na blat, dodać mąkę, jajko i sól,
zagnieść. W razie potrzeby podsypać więcej mąki. Odrywać kawałki ciasta i na
podsypanym mąką blacie formować z nich wałki. Ciąć nożem na mniejsze kawałki.
Gotować partiami : wrzucić do osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu przez
1-2 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz