Kurczak curry z pomidorami i szpinakiem

Kurczak curry to szybkie, pełne smaku, orientalne danie dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu. Przygotujecie je w zaledwie 30 minut! Doskonałe również kolejnego dnia po podgrzaniu. My zawsze przygotowujemy większą porcję i jemy przez 2 a nawet 3 kolejne dni :). Więcej pomysłów na szybkie obiady znajdziesz tu – klik.


kurczak curry z pomidorami i szpinakiem

PRZEPIS NA KURCZAKA CURRY Z POMIDORAMI I SZPINAKIEM

(4 porcje)

 


Składniki :

1 pojedyncza pierś z kurczaka

½ cebuli

2 ząbki czosnku

½ puszki krojonych pomidorów

2 garście szpinaku

500 ml mleczka kokosowego

½ szklanki wody

2 łyżeczki żółtej pasty curry

2 łyżki oliwy

sok z limonki

 

Dodatkowo :

200 g ryżu (2 woreczki)

 


Jak zrobić kurczaka curry z pomidorami i szpinakiem :

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, zmniejszyć ogień dodać pastę curry, smażyć razem przez około 30 sekund. Dodać kurczaka, smażyć przez 2-3 minuty, aż kurczak przestanie być surowy. Dodać pomidory, mleczko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec wrzucić szpinak, ściągnąć z palnika kiedy cały szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku sokiem z limonki. Podawać z ryżem.

 

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz