Pyszne połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z masą serową i owocami. Użyłam wiśni, pasują doskonale! Świetnie sprawdzą się też maliny. Jeśli nie przepadacie za ciastami z dodatkiem owoców, możecie je śmiało pominąć, też będzie smacznie :). Ciasto jest po prostu cudowne, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie! Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziecie tu – klik.
PRZEPIS NA SERNIKOBROWNIE Z WIŚNIAMI
Brownie
:
230 g masła
200 g gorzkiej
czekolady
3 duże jajka
200 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii
140 g mąki pszennej
Masa
serowa :
500 g twarogu
sernikowego (zmielonego 3 krotnie)
100 g cukru
1 budyń waniliowy
2 duże jajka
100 ml śmietanki 36%
Owoce
:
150 g wiśni
Jak zrobić sernikobrownie z wiśniami :
Wiśnie odsączyć i
osuszyć na papierowym ręczniku.
Masło rozpuścić w
garnuszku, dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż cała czekolada się
rozpuści, odstawić na bok. Do miski wbić jajka, miksować na wysokich obrotach
jednocześnie dodając po trochu cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minuty.
Masa pod koniec powinna być jasna i puszysta. Dodać masę czekoladową i ekstrakt
z wanilii, zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec
wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę przelać do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia (25x30cm).
W misce umieścić
twaróg, cukier, budyń i jajka, miksować przez 1 minutę, następnie wlać śmietankę
i miksować jeszcze przez 2 minuty. Masę serową nakładać łyżką na masę
czekoladową, tak, żeby powstała równomierna warstwa. Następnie łyżką delikatnie
wymieszać w kilku miejscach masę czekoladową z masą serową. Na wierzch ułożyć
wiśnie. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, odstawić do
całkowitego ostudzenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz