Bardzo smaczna, mocno
czekoladowa babka, w sam raz dla wielbicieli czekoladowych smaków. Jest
puszysta i lekko wilgotna. Babka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Doskonała do przygotowania „na ostatnią chwilę” :).
PRZEPIS NA BABKĘ CZEKOLADOWĄ
Składniki
:
5 dużych jajek
250 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
200 g masła
Polewa
czekoladowa :
7 łyżek mleka
75 g gorzkiej czekolady
75 g mlecznej czekolady
Dodatkowo
:
posypka
Jak zrobić babkę czekoladową :
Jajka powinny być w temperaturze
pokojowej.
Foremkę do babki (forma
z kominem o średnicy 26cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki
strzepać.
W misce umieścić jajka
i cukier. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 12 minut ( masa
powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i być bardzo puszysta).
W drugiej misce
wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać do
masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Roztopić masło dodać do ciasta,
delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do foremki. Piec w temperaturze
170 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z
piekarnika, po kilku minutach wyjąć z foremki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować polewę : czekoladę
pokroić na mniejsze kawałki. W małym garnuszku podgrzać mleko, do gorącego
mleka wsypać czekoladę, ściągnąć z palnika i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Gotową polewą polać ciasto. Posypać posypką.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz