Babka kajmakowa to
najlepsza babka jaką jadłam! Jest miękka, wilgotna, z wyraźnie wyczuwalną
słodyczą kajmaku. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Jeśli szukacie idealnej
babki na nadchodzącą Wielkanoc, właśnie ją znaleźliście! :)
PRZEPIS NA BABKĘ KAJMAKOWĄ
Składniki
:
250 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
250 g masy kajmakowej
4 duże jajka
450 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
250 ml maślanki
Polewa
:
160 g czekolady
karmelowej
4-5 łyżek śmietanki
kremówki
Dodatkowo
:
płatki migdałów do
dekoracji
Jak zrobić babkę kajmakową :
Mąkę przesypać do
miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Masło i cukier umieścić
w drugiej misce, ucierać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie jasna,
puszysta masa (około 5 minut). Następnie dodawać po 1 łyżce masy kajmakowej,
jednocześnie ucierając mikserem na niższych obrotach. Dodawać po 1 jajku,
miksując krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodawać na zmianę, partiami
na 3-4 razy mąkę i maślankę, po każdym dodaniu mieszając trzepaczką rózgową.
Formę do babki
(średnica 26cm z kominem) wysmarować masłem i posypać mąką, nadmiar mąki
strzepać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni
przez około 50 minut (do suchego patyczka!).
Po upieczeniu wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Następnie wyciągnąć z
formy i przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, w małym
garnuszku podgrzać kremówkę (podgrzać – nie zagotować!), ściągnąć z palnika, wrzucić
czekoladę i energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa jest
za gęsta dodać odrobinę kremówki i szybko wymieszać. Gotową polewą polać
ciasto, posypać płatkami migdałów.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz