Pyszna babka z
dodatkiem twarogu, którego dodatek sprawia, że jest bardzo wilgotna, nawet
przez kilka kolejnych dni. Jest łatwa w przygotowaniu, ale jak to z babkami bywa,
często są kapryśne, dlatego, żeby uniknąć zakalca pamiętajcie, żeby wszystkie
składniki były w temperaturze pokojowej, a ciasta nie miksujcie zbyt długo i dokładnie
według wskazówek podanych w przepisie (na wysokich lub niskich obrotach). Babka
serowa doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zasmakuje nawet tym, którzy
za babkami nie przepadają! :)
PRZEPIS NA BABKĘ SEROWĄ
Składniki
:
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
4 duże jajka
250 g twarogu na sernik
(zmielonego trzykrotnie) lub serka homogenizowanego
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
Lukier
:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
:
maliny liofilizowane
Jak zrobić babkę serową :
Jajka i twaróg powinny
być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Masło umieścić w misce,
ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodawać stopniowo cukier
jednocześnie cały czas miksując na wysokich obrotach. Następnie dodawać po 1
jajku, miksować na niższych obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt z
wanilii, krótko zmiksować. Na kilka razy dodać twaróg lub serek homogenizowany,
cały czas miksując na niższych obrotach. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką
rózgową do połączenia składników.
Keksówkę o długości 25
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka!). Jeśli
ciasto zacznie mocno się rumienić, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Wyciągnąć,
odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier : do
szklanki wsypać cukier puder, dodać 4 łyżki gorącej wody, energicznie
wymieszać. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę wody więcej. Polać ciasto,
posypać pokruszonymi malinami. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz