Babka serowa

Pyszna babka z dodatkiem twarogu, którego dodatek sprawia, że jest bardzo wilgotna, nawet przez kilka kolejnych dni. Jest łatwa w przygotowaniu, ale jak to z babkami bywa, często są kapryśne, dlatego, żeby uniknąć zakalca pamiętajcie, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a ciasta nie miksujcie zbyt długo i dokładnie według wskazówek podanych w przepisie (na wysokich lub niskich obrotach). Babka serowa doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zasmakuje nawet tym, którzy za babkami nie przepadają! :)


babka serowa twarogowa

PRZEPIS NA BABKĘ SEROWĄ

 


Składniki :

200 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

4 duże jajka

250 g twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie) lub serka homogenizowanego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier :

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki gorącej wody

 

Dodatkowo :

maliny liofilizowane

 



Jak zrobić babkę serową :


Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.


Masło umieścić w misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodawać stopniowo cukier jednocześnie cały czas miksując na wysokich obrotach. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować na niższych obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować. Na kilka razy dodać twaróg lub serek homogenizowany, cały czas miksując na niższych obrotach. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników.


Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka!). Jeśli ciasto zacznie mocno się rumienić, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.


Przygotować lukier : do szklanki wsypać cukier puder, dodać 4 łyżki gorącej wody, energicznie wymieszać. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę wody więcej. Polać ciasto, posypać pokruszonymi malinami. Smacznego!

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz