Burgery z szarpaną wieprzowiną

Przepis na doskonały domowy fastfood : burgery z szarpaną wieprzowiną, sosem barbecue i surówką coleslaw. Pulled pork (szarpana wieprzowina) to łopatka wieprzowa długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso przygotowane w ten sposób jest tak miękkie, że dosłownie rozrywa się pod dotykiem widelca. To jeden z najlepszych przepisów na pyszne, rozpływające się w ustach mięso. Idealnie pasuje do burgerów i na kanapki.


burgery z szarpana wieprzowina

PRZEPIS NA BURGERY Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ

(8 burgerów)

 


Składniki :

1 ½ kg łopatki wieprzowej

1 cebula

3 ząbki czosnku

½ szklanki wody

2 łyżki oleju

3 łyżeczki soli

4 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kuminu

 

Sos barbecue – podwójna porcja z tego przepisu – klik

Surówka coleslaw – podwójna porcja z tego przepisu – klik

Bułki do hamburgerów – klik

 


Jak zrobić burgery z szarpaną wieprzowiną :

Cebulę obrać i pokroić w grube plastry, ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego. Czosnek lekko rozgnieść nożem i wrzucić do naczynia. W miseczce wymieszać : sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, kumin. Łopatkę wieprzową nasmarować olejem i równomiernie posypać przyprawami. Ułożyć na cebuli i czosnku w naczyniu. Na dno wlać ½ szklanki wody. Naczynie przykryć pokrywką albo kawałkiem folii aluminiowej. Piec w temperaturze 130 stopni przez 6 godzin. Na ostatnią godzinę pieczenia ściągnąć pokrywkę/folię. W tym czasie dwukrotnie polać mięso sosem z dna naczynia.

Gotowe mięso wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka chwil do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie można podpiec bułki. Przekroić je pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni aż lekko się zarumienią.

Mięso oddzielać widelcem, można je również poszarpać dłońmi. Wymieszać z sosem barbecue. Na każdą bułkę nałożyć porcję surówki i mięsa, przykryć drugą połową bułki. Smacznego!

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz