Fantastyczny sernik na
zimno, smakuje jak lekka pianka! Ciasto jest delikatne, lekko cytrynowe z
chrupiącą posypką z wiórków kokosowych. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Gorąco polecam!
PRZEPIS NA SERNIK ŚNIEŻNY PUCH
Składniki
:
1 kg twarogu zmielonego
trzykrotnie
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody
¾ szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki 36%
80 g herbatników Petit
Beurre
Posypka
:
100 g wiórków
kokosowych
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
Jak zrobić sernik śnieżny puch :
Galaretki zalać gorącą
wodą, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Blaszkę o wymiarze
20x30 wyłożyć folią spożywczą, na dnie ściśle ułożyć herbatniki.
Zimną śmietankę wlać do
miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami ser (na
3-4 razy), za każdym razem miksując na niższych obrotach do połączenia
składników. Wlać ostudzone galaretki i zmiksować na niskich obrotach. Gotową
masę wyłożyć równomiernie na herbatniki.
Przygotować posypkę :
na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier, podgrzewać na małym
ogniu często mieszając aż całość się ładnie zarumieni. Posypać wierzch ciasta i
wstawić je na całą noc do lodówki.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz