Sernik śnieżny puch

Fantastyczny sernik na zimno, smakuje jak lekka pianka! Ciasto jest delikatne, lekko cytrynowe z chrupiącą posypką z wiórków kokosowych. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam!


sniezny puch

PRZEPIS NA SERNIK ŚNIEŻNY PUCH

 



Składniki :

1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie

2 galaretki cytrynowe

500 ml wody

¾ szklanki cukru pudru

250 ml śmietanki 36%

80 g herbatników Petit Beurre

 

Posypka :

100 g wiórków kokosowych

3 łyżki masła

3 łyżki cukru

 


Jak zrobić sernik śnieżny puch :

Galaretki zalać gorącą wodą, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Blaszkę o wymiarze 20x30 wyłożyć folią spożywczą, na dnie ściśle ułożyć herbatniki.

Zimną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami ser (na 3-4 razy), za każdym razem miksując na niższych obrotach do połączenia składników. Wlać ostudzone galaretki i zmiksować na niskich obrotach. Gotową masę wyłożyć równomiernie na herbatniki.

Przygotować posypkę : na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier, podgrzewać na małym ogniu często mieszając aż całość się ładnie zarumieni. Posypać wierzch ciasta i wstawić je na całą noc do lodówki.

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz