Kremowy, kokosowy
sernik na kruchym spodzie z dodatkiem soczystego ananasa. Połączenie ananasa i
kokosa zawsze się sprawdza. Jest tak smaczny, że ciężko poprzestać na jednym
kawałku :). Bardzo polecam! :)
PRZEPIS NA SERNIK Z ANANASEM I KOKOSEM
Ciasto
kruche :
450 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
125 g zimnego masła
3 żółtka
1 jajko
20 g wiórków kokosowych
Masa
serowa :
1 kg twarogu zmielonego
trzykrotnie
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
2 budynie waniliowe
2 duże jajka
100 g wiórków
kokosowych
5 łyżek naturalnego
aromatu kokosowego
Dodatkowo
:
3 białka
100 g cukru pudru
1 puszka ananasa
cukier puder do posypania
Jak zrobić sernik z ananasem i kokosem :
Ananasa odsączyć i
pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto
kruche : mąkę przesiać na blat, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i
zimne masło. Kroić nożem na maleńkie kawałeczki. Zrobić wgłębienie i dodać
żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części : jedną odrobinę większą od
drugiej. Większą część zawinąć w folię i odłożyć do lodówki, mniejszą połączyć
z wiórkami kokosowymi, następnie również zawinąć w folię i odłożyć do
zamrażalki. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blachy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w
temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (ciasto powinno ładnie się
zarumienić). Wyciągnąć, odstawić na bok.
Przygotować masę serową
: miękkie masło umieścić w misce, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach
przez około 4-5 minut. Następnie nadal miksując dodawać po 1 łyżce twarogu.
Dodać proszki budyniowe, jajka i wiórki kokosowe, zmiksować do połączenia
składników. Na koniec dodać aromat kokosowy i krótko zmiksować.
Białka umieścić w
dużej, suchej misce, ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać po 1
łyżce cukru jednocześnie miksując na wysokich obrotach. Po dodaniu całego cukru
miksować jeszcze przez około 2 minuty.
Na podpieczony spód
przełożyć masę serową, wyrównać. Ułożyć na niej ananasa, następnie pianę z
białek, na sam wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach pozostałe ciasto z
zamrażalki.
Piec w temperaturze 180
stopni przez około 45 minut (jeśli wierzch zacznie mocno się rumienić, należy
zakryć go kawałkiem folii aluminiowej). Wyciągnąć ciasto, ostudzić, następnie
schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury
pokojowej. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz