To ciasto zawsze
kojarzy mi się z początkiem wiosny i świętami wielkanocnymi. Zapewne przez jego
cudowny żółty kolor, który przywodzi na myśl ciepłe słoneczko, które niebawem
zacznie pojawiać się u nas coraz częściej (w końcu!). Tarta jest mocno cytrynowa
i jednocześnie bardzo słodka, z bezą chrupiącą na zewnątrz a mięciutką w środku.
To dość prosty, ale efektowny wypiek, który sprawdzi się na co dzień i od
święta.
PRZEPIS NA TARTĘ CYTRYNOWĄ Z BEZĄ
Ciasto
kruche :
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Krem
cytrynowy :
180 ml soku z cytryny
125 ml wody
skórka starta z 2
cytryn
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
75 g cukru
100 g masła
3 żółtka
Beza
:
4 białka
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
Jak zrobić tartę cytrynową z bezą :
Na blat przesiać mąkę,
dodać cukier puder, proszę do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na malutkie kawałeczki.
Następnie zrobić wgłębienie, dodać żółtko (białko umieszczamy w większej misce)
i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 1 godzinę
do lodówki. Po tym czasie wyciągną je z lodówki i równomiernie wylepić nim dno
i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Lekko nakłuć widelcem w kilku
miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż całe się
zarumieni).
Przygotować krem : masło
pokroić na małe kawałeczki, odstawić na bok. Żółtka oddzielić od białek (białka
dodać do miski, w której mamy już białko pozostałe po jajku z ciasta kruchego).
Do garnuszka wlać sok z cytryny (powinien być przecedzony przez sitko), wodę,
dodać skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać i zagotować.
Następnie dodać masło i energicznie mieszać trzepaczką rózgową aż całe masło się
rozpuści. Na koniec dodać żółtka i szybko wymieszać. Masa powinna być dość
gęsta, jeśli nie jest można ją podgrzewać na małym ogniu, jednocześnie cały
czas mieszając aż zgęstnieje. Ściągnąć z palnika, na wierzchu położyć kawałek
folii spożywczej.
Przygotować bezę :
białka ubić mikserem na sztywno, następnie ciągle miksując na wysokich obrotach
dodawać po 1 łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 1-2
minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników.
Na podpieczony spód
wyłożyć krem cytrynowy, na nim łyżką równomiernie wyłożyć bezę. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do momentu aż beza będzie dobrze
zarumieniona). Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz