Pyszna i prosta zupa
inspirowana gołąbkami! Jest w niej wszystko to co znajdziemy w gołąbkach :
mięso mielone, kapusta, ryż, podane w formie zupy. Jest gęsta i sycąca. Do jej
przygotowania możecie użyć zwykłej białej kapusty albo kapusty włoskiej, w obu
wersjach, smakuje super.
PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ
(6
porcji)
Składniki
:
600 g mięsa mielonego
wieprzowego
400 g kapusty włoskiej
1 cebula
1 duża marchewka
1 puszka krojonych
pomidorów
2 łyżki przecieru
pomidorowego
2 ½ l wywaru warzywnego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ostrej
papryki
oliwa
3 liście laurowe
5 ziaren ziela
angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo
:
100 g ryżu (1 woreczek)
Jak zrobić zupę gołąbkową :
Cebulę i marchewkę
obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kapustę posiekać. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić
cebulę, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać mięso, smażyć kilka minut aż całe zmieni
kolor, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Dodać marchewkę i smażyć
wszystko razem jeszcze przez 1-2 minuty. Zalać gorącym wywarem, dodać kapustę,
krojone pomidory, przecier, majeranek, paprykę, liście laurowe oraz ziele
angielskie. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez około 12 minut
(aż kapusta będzie miękka). Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku solą i
pieprzem. W międzyczasie ugotować ryż.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz