Zupa gołąbkowa

Pyszna i prosta zupa inspirowana gołąbkami! Jest w niej wszystko to co znajdziemy w gołąbkach : mięso mielone, kapusta, ryż, podane w formie zupy. Jest gęsta i sycąca. Do jej przygotowania możecie użyć zwykłej białej kapusty albo kapusty włoskiej, w obu wersjach, smakuje super.


zupa golabkowa

PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ

(6 porcji)

 


Składniki :

600 g mięsa mielonego wieprzowego

400 g kapusty włoskiej

1 cebula

1 duża marchewka

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 ½ l wywaru warzywnego

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki

oliwa

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

 


Dodatkowo :

100 g ryżu (1 woreczek)

 



Jak zrobić zupę gołąbkową :

Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kapustę posiekać. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać mięso, smażyć kilka minut aż całe zmieni kolor, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Dodać marchewkę i smażyć wszystko razem jeszcze przez 1-2 minuty. Zalać gorącym wywarem, dodać kapustę, krojone pomidory, przecier, majeranek, paprykę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez około 12 minut (aż kapusta będzie miękka). Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować ryż. Zupę nakładać na talerze, podawać z ryżem.

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz