Sezon na ciasta z
owocami uważam za otwarty! :) Na pierwszy ogień idzie rabarbar, jest dostępny
dość krótko, dlatego nie ma co zwlekać, trzeba piec! Dzisiaj przepis na pyszne,
mięciutkie i wilgotne ciasto cytrynowe z rabarbarem. Jest proste i szybkie w
wykonaniu. Klasyczny, wiosenny placek w sam raz do popołudniowej herbaty :).
PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO Z RABARBAREM
Składniki
:
125 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
3 duże jajka
225 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1
cytryny
400 g rabarbaru
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić cytrynowe ciasto z rabarbarem :
Rabarbar przepłukać,
osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, pokroić na około 2 cm kawałki.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, odstawić.
Masło i cukier umieścić
w dużej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i
puszysta (około 5 minut). Następnie dodawać po 1 jajku, po każdym dodaniu
krótko zmiksować na niższych obrotach do połączenia składników. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny, wymieszać krótko łyżką.
Dno foremki o średnicy
24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na ciasto
wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (do
suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier :
cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli lukier jest za gęsty dodać
odrobinę soku więcej, jeśli za rzadki dodać odrobinę cukru pudru. Polać ciasto.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz