Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Wspaniałe, domowe drożdżówki wypełnione słodkim nadzieniem z sera z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu : wyrabiamy je mikserem z końcówką haków. Przy formowaniu drożdżówek bardzo ważne jest zrobienie wyraźnego wgłębienia, tak, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia :). Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek, są pyszne!


drozdzowki z serem i brzoskwiniami

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

(8 sztuk)

 



Zaczyn :

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

100 ml letniego mleka

 

Ciasto :

250 g mąki pszennej

50 g cukru

szczypta soli

50 g masła

1 jajko w temperaturze pokojowej

 

Nadzienie :

250 g twarogu półtłustego zmielonego

4 łyżki cukru

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżki miękkiego masła

1 żółtko

1 brzoskwinia z puszki

 

Dodatkowo :

1 jajko


Lukier :

¾ szklanki cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

 



Jak zrobić drożdżówki z serem i brzoskwiniami :


Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać, odstawić na 10-15 minut.


Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Przygotować nadzienie : w misce umieścić twaróg, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i żółtko, wymieszać dokładnie do połączenia składników. Brzoskwinię odsączyć i pokroić w plastry.


Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, można lekko oprószyć je mąką. Podzielić na 8 równych części, z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto do dołu, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią lub palcami na koła o średnicy około 9 cm. W środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem. Wgłębienia wypełnić masą serową, na górze ułożyć po dwa plastry brzoskwiń.


Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do ostudzenia.


Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z gorącą wodą (jeśli lukier jest za rzadki dodać cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody). Gotowym lukrem polać drożdżówki.

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz