Pyszne, miękkie i
puszyste mleczne bułeczki z mięciutką skórką. Rozpływają się w ustach i są tak
dobre, że można je jeść bez żadnych dodatków! Ciasto wyrabiamy mikserem z
końcówką haków, jest dość luźne, ale nie dodajemy więcej mąki bo bułeczki wyjdą
suche. Po wyrośnięciu należy je dobrze obsypać mąką z wierzchu i formować
bułeczki :). Z podanego przepisu przygotujecie 8 sporych bułek lub 10
mniejszych. Polecam!
PRZEPIS NA MLECZNE BUŁECZKI
(8-10
sztuk)
Zaczyn
:
25 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
Składniki
:
375 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru
¾ łyżeczki soli
1 jajko
150 ml mleka
100 g masła
Dodatkowo
:
1 jajko
mak
Jak zrobić mleczne bułeczki :
Przygotować zaczyn : w
miseczce wymieszać drożdże, ciepłe mleko (nie gorące!) i cukier, odstawić na 15
minut.
Masło rozpuścić i
odstawić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajko, ciepłe
mleko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty,
następnie na 4 razy wlać masło, za każdym razem wyrabiać aż połączy się z
resztą składników. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 1
godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zdjąć folię, ciasto obsypać mąką i
przełożyć na obsypany mąką blat. Podzielić na 8 równych części, z każdej
uformować bułeczkę, zaciągając ciasto do dołu (jeśli ciasto klei się do rąk,
podsypać odrobiną mąki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować
rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
15-20 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz