Mleczne bułeczki

Pyszne, miękkie i puszyste mleczne bułeczki z mięciutką skórką. Rozpływają się w ustach i są tak dobre, że można je jeść bez żadnych dodatków! Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, jest dość luźne, ale nie dodajemy więcej mąki bo bułeczki wyjdą suche. Po wyrośnięciu należy je dobrze obsypać mąką z wierzchu i formować bułeczki :). Z podanego przepisu przygotujecie 8 sporych bułek lub 10 mniejszych. Polecam!


mleczne buleczki

PRZEPIS NA MLECZNE BUŁECZKI

(8-10 sztuk)

 



Zaczyn :

25 g świeżych drożdży

100 ml mleka

1 łyżeczka cukru

 

Składniki :

375 g mąki pszennej

60 g drobnego cukru

¾ łyżeczki soli

1 jajko

150 ml mleka

100 g masła

 

Dodatkowo :

1 jajko

mak

 



Jak zrobić mleczne bułeczki :

Przygotować zaczyn : w miseczce wymieszać drożdże, ciepłe mleko (nie gorące!) i cukier, odstawić na 15 minut.

Masło rozpuścić i odstawić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajko, ciepłe mleko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty, następnie na 4 razy wlać masło, za każdym razem wyrabiać aż połączy się z resztą składników. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zdjąć folię, ciasto obsypać mąką i przełożyć na obsypany mąką blat. Podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę, zaciągając ciasto do dołu (jeśli ciasto klei się do rąk, podsypać odrobiną mąki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

 




Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz