Uwielbiają je dzieci i
dorośli, chyba nie ma nikogo, kto choć raz nie robił naleśników :). Dużo osób
robi naleśniki „na oko”, ale sekretem idealnego ciasta są odpowiednie
proporcje. Z podanego przeze mnie przepisu zrobicie delikatne, cienkie i
elastyczne naleśniki! Doskonale nadają się do zrobienia krokietów, ciasto nie
pęka!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI
(ok.
12 naleśników)
Składniki
:
2 szklanki mąki
pszennej
2 szklanki mleka
½ szklanki wody
(najlepiej gazowanej)
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatkowo
:
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki :
Wszystkie składniki
umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Odstawić na około 20 minut. Po tym
czasie krótko zmiksować i smażyć naleśniki. Rozgrzać patelnię, za pomocą
ręcznika papierowego nasmarować odrobiną oleju. Wylewać chochlą porcję ciasta i
rozprowadzić równomiernie na patelni. Smażyć na rumiano z obu stron.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz