Tarta z brokułami, szynką i serem kozim

Dzisiaj propozycja na smaczny, szybki obiad lub kolację – tarta w wersji wytrawnej : pyszne połączenie brokułu, szynki i sera koziego. Niewiele składników – wspaniały smak! Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zamiast sera koziego możecie użyć fety a dla wielbicieli wyrazistych smaków polecam ser z niebieską pleśnią.


tarta z brokulami szynka serem kozim

PRZEPIS NA TARTĘ Z BROKUŁAMI, SZYNKĄ I SEREM KOZIM

 



Ciasto kruche :

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

125 g zimnego masła

1 żółtko

5 łyżek zimnej wody

 

Składniki :

1 brokuł

80 g szynki

100 g sera koziego w roladce

175 ml śmietanki 30%

4 jajka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 


Jak zrobić tartę z brokułami, szynką i serem kozim :

Najpierw przygotować ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło, siekać nożem na maleńkie kawałki, następnie zrobić wgłębienie i dodać żółtko oraz wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (ciasto powinno ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić.

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić. Szynkę i ser pokroić na mniejsze kawałki. W misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek i dwie spore szczypt soli i pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Formę z ciastem ułożyć na blasze z piekarnika. Na ciasto wyłożyć brokuł, szynkę i ser, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Wyciągnąć, odstawić na około 10 minut, następnie kroić.

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz