Dzisiaj propozycja na smaczny, szybki obiad lub kolację – tarta w wersji wytrawnej : pyszne połączenie brokułu, szynki i sera koziego. Niewiele składników – wspaniały smak! Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zamiast sera koziego możecie użyć fety a dla wielbicieli wyrazistych smaków polecam ser z niebieską pleśnią.
PRZEPIS NA TARTĘ Z BROKUŁAMI, SZYNKĄ I SEREM KOZIM
Ciasto
kruche :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Składniki
:
1 brokuł
80 g szynki
100 g sera koziego w
roladce
175 ml śmietanki 30%
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jak zrobić tartę z brokułami, szynką i serem kozim :
Najpierw przygotować
ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło, siekać nożem na
maleńkie kawałki, następnie zrobić wgłębienie i dodać żółtko oraz wodę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym
czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm.
Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni
przez około 12-15 minut (ciasto powinno ładnie się zarumienić). Wyciągnąć,
odstawić.
Brokuł podzielić na
różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut (powinien
zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić. Szynkę i ser pokroić na mniejsze
kawałki. W misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek i dwie spore
szczypt soli i pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników.
Formę z ciastem ułożyć na blasze z piekarnika. Na ciasto wyłożyć brokuł, szynkę
i ser, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200
stopni przez 35 minut. Wyciągnąć, odstawić na około 10 minut, następnie kroić.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz