Kolejne pyszne,
sezonowe ciasto. Kruchy placek z rabarbarem i budyniem. Delikatny w smaku, nie
za słodki. Proste i szybkie w przygotowaniu. W sam raz do niedzielnej kawki :).
Ciasto kruche :
300
g mąki pszennej
200
g zimnego masła
100
g cukru pudru
3
żółtka
Budyń :
2
budynie waniliowe
3
szklanki mleka
75
g cukru
Owoce :
500
g rabarbaru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto kruche z
rabarbarem i budyniem :
Przygotować
ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło. Siekać
nożem na małe kawałeczki, następnie zrobić wgłębienie, wlać żółtka i wyrobić
ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażalki na
30-40 minut. Wyciągnąć jedną część i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, na dno
formy (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieść dłonią. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumieni).
Wyciągnąć, odstawić.
Przygotować
owoce : rabarbar przepłukać pod wodą i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Pokroić na kawałki wielkości około 2 cm. Wsypać do miski i wymieszać z mąką
ziemniaczaną.
Przygotować
budyń : do garnka wlać 2 ½ szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. W
pozostałej ½ szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gotującego się
mleka, jednocześnie je mieszając. Zagotować, odstawić.
Na
podpieczony spód równomiernie wyłożyć rabarbar, polać budyniem, wyrównać. Na
wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażalki. Piec w temperaturze
180 stopni przez około 40 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego
wystudzenia, schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej
i posypać cukrem pudrem.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis,
podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz