Ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką

Z cyklu smaczne i proste, czyli mój ulubiony rodzaj ciast! :) Rozpływające się w ustach ciasto kruche z dodatkiem sezonowych owoców – truskawek i rabarbaru i lekką kruszonką z delikatnym posmakiem migdałów. Pycha! Obowiązkowe do upieczenia latem! :)


ciasto kruche z truskawkami rabarbarem migdalowa kruszonka

PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

 


Ciasto kruche :

250 g mąki pszennej

125 g zimnego masła

50 g cukru pudru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka śmietany

 


Owoce :

400 g truskawek

300 g rabarbaru

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki cukru

 


Migdałowa kruszonka :

75 g mąki pszennej

75 g zmielonych migdałów

100 g drobnego cukru

50 g zimnego masła

 


Dodatkowo :

cukier puder

 



Jak zrobić ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką :


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, siekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, wyciągnąć, wylepić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (20x30cm). Nakłuć lekko widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.


Owoce opłukać i osuszyć z pomocą papierowego ręcznika. Z truskawek odciąć szypułki, przekroić na pół (większe na ćwiartki). Rabarbar pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm. Owoce umieścić w misce, dodać skrobię ziemniaczaną i cukier, wymieszać.


Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać palcami aż powstaną okruchy.


Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz