Z cyklu smaczne i
proste, czyli mój ulubiony rodzaj ciast! :) Rozpływające się w ustach ciasto
kruche z dodatkiem sezonowych owoców – truskawek i rabarbaru i lekką kruszonką
z delikatnym posmakiem migdałów. Pycha! Obowiązkowe do upieczenia latem! :)
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto
kruche :
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Owoce
:
400 g truskawek
300 g rabarbaru
3 łyżki skrobi
ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Migdałowa
kruszonka :
75 g mąki pszennej
75 g zmielonych
migdałów
100 g drobnego cukru
50 g zimnego masła
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić ciasto kruche z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką :
Mąkę, cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, siekać nożem na drobne
kawałeczki. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć
do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, wyciągnąć, wylepić nim dno foremki
wyłożonej papierem do pieczenia (20x30cm). Nakłuć lekko widelcem w kilku miejscach.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni).
Wyciągnąć, odstawić.
Owoce opłukać i osuszyć
z pomocą papierowego ręcznika. Z truskawek odciąć szypułki, przekroić na pół
(większe na ćwiartki). Rabarbar pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm.
Owoce umieścić w misce, dodać skrobię ziemniaczaną i cukier, wymieszać.
Przygotować kruszonkę :
wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać palcami aż powstaną okruchy.
Na podpieczony spód równomiernie
wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem
pudrem. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz