Maślane muffiny z czereśniami

Obłędnie pyszne maślane muffiny z czereśniami! Są mięciutkie i wilgotne nawet kolejnego dnia! Fantastyczny deser na lato :).


maslane muffiny z czeresniami

PRZEPIS NA MAŚLANE MUFFINY Z CZEREŚNIAMI

(12 sztuk)

 


Składniki :

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka

125 g masła

125 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

180 ml maślanki

ok. 400 g czereśni

 

Dodatkowo :

cukier puder

 


Jak zrobić maślane muffiny z czereśniami :


Jajka, maślanka i czereśnie powinny być w temperaturze pokojowej.


Czereśnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i wydrylować.


Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w garnuszku. W drugiej misce umieścić jajka, przestudzone masło, cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do połączenia i ponownie wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia.


Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem. W ciasto wcisnąć dwie czereśnie i 1-2 ułożyć na wierzchu.


Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz