Obłędnie pyszne maślane
muffiny z czereśniami! Są mięciutkie i wilgotne nawet kolejnego dnia!
Fantastyczny deser na lato :).
PRZEPIS NA MAŚLANE MUFFINY Z CZEREŚNIAMI
(12
sztuk)
Składniki
:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 duże jajka
125 g masła
125 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
180 ml maślanki
ok. 400 g czereśni
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić maślane muffiny z czereśniami :
Jajka, maślanka i
czereśnie powinny być w temperaturze pokojowej.
Czereśnie umyć, osuszyć
na papierowym ręczniku i wydrylować.
Mąkę wymieszać w misce
z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w garnuszku. W drugiej misce umieścić
jajka, przestudzone masło, cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, wymieszać
trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do połączenia
i ponownie wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia.
Formę do muffin wyłożyć
papilotkami. Każdą napełnić ciastem. W ciasto wcisnąć dwie czereśnie i 1-2
ułożyć na wierzchu.
Piec w temperaturze 170
stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i ostudzić. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz