Pieczona pierś z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą

Pomysł na lekki obiad z piersi kurczaka. Zapiekane filety z dodatkiem pesto z bazylii, świeżymi pomidorami i mozzarellą. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami – przepis tu – klik lub frytkami.


pieczona piers z kurczaka z pesto pomidorami i mozzarella

PRZEPIS NA PIECZONĄ PIERŚ Z KURCZAKA Z PESTO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

 



Składniki :

2 piersi z kurczaka

6 łyżeczek pesto z bazylii

6 plastrów pomidora

4 plastry mozzarelli

oliwa

zioła prowansalskie

sól, pieprz

 



Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą :

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i przerostów tłuszczu. Położyć na desce i przekroić wzdłuż na pół na dwa cieńsze filety. Każdy kawałek przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Ułożyć na dużym talerzu, z obu stron polać oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Wyciągnąć, posmarować pesto, położyć plastry pomidora, lekko oprószyć solą i pieprzem. Piec dalej przez kolejne 10 minut. Na koniec ułożyć plastry mozzarelli i piec jeszcze kilka minut aż ser się rozpuści. Smacznego!

 





Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz