Sprawdzony przepis na
doskonałe ciasto kruche z czerwoną porzeczką i bezą. Kwaskowy smak porzeczek
idealnie przełamuje słodka, kokosowa beza. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty
na koniec lata :).
Ciasto
kruche :
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Owoce
:
450 g czerwonej
porzeczki
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Kokosowa
beza :
2 białka
100 g drobnego cukru
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą :
Przygotować ciasto
kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i
zimne masło. Siekać nożem aż z masła powstaną malutkie kawałeczki, wówczas
dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do
zamrażalki lub na 1 godzinę do lodówki.
Porzeczki opłukać i
dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Przesypać do
miski.
Foremkę o wymiarach
20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyciągnąć z
zamrażalki/lodówki, odrywać po kawałku i wylepić nim równomiernie dno blaszki.
W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopnie przez około
12-15 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Wyciągnąć i odstawić do
przestudzenia.
Porzeczki wymieszać z
mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto.
Przygotować kokosową
bezę : białka umieścić w suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż
powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, przez chwilę ubijać,
następnie dodać kolejną łyżkę i tak aż skończy się cukier. Po dodaniu całego
cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodać mąkę
ziemniaczaną i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać je łyżką. Bezę
wyłożyć na jagody.
Ciasto piec w
temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia beza powinna
być zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przy uchylonych
drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz