Knedle z truskawkami

Przepis na pyszny obiad latem? Knedle z truskawkami! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu : składa się z ziemniaków, mąki i jajka. Jeśli chcecie zaoszczędzić sobie czasu, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Pamiętajcie, żeby od razu po ugotowaniu dokładnie rozgnieść je tłuczkiem. Do knedli najlepiej wybierać truskawki średniej wielkości. Knedle z truskawkami najlepiej smakują z dodatkiem posypki z bułki tartej z odrobiną cukru i kwaśną śmietanką. Pycha!


knedle z truskawkami

PRZEPIS NA KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

(ok. 20 sztuk)

 


Składniki :

750 g ziemniaków (waga po obraniu)

ok. 250 g mąki pszennej

szczypta soli

1 jajko

ok. 20 niedużych truskawek

 

Posypka :

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka cukru z wanilią

 

Dodatkowo :

śmietana

cukier

 


Jak zrobić knedle z truskawkami :


Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odlać z wody, dokładnie rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Truskawki umyć, odciąć szypułki.


Ostudzone ziemniaki przełożyć na blat, dodać mąkę, szczyptę soli, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna i zależy od tego jak bardzo mączyste są ziemniaki. Ciasto po wyrobieniu może się lekko kleić, jeśli mocno lepi się do rąk, należy dodać więcej mąki. Następnie odrywać po kawałku ciasta, można lekko oprószyć go mąką, rozpłaszczyć na dłoni, na środek położyć truskawkę, otoczyć ciastem i uformować w dłoniach kulkę. Odłożyć na blat oprószony mąką. Knedle wrzucić do osolonego wrzątku, gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.


Przygotować posypkę do knedli : na patelnię wysypać bułkę tartą, zezłocić na małym ogniu. Przesypać do miseczki, wymieszać z cukrem.

 

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz