Proste i efektowane
ciasto! Rolada biszkoptowa z kremem na bazie serka mascarpone i truskawkami.
Przepis sprawdzony wielokrotnie, za każdym razem rolada wychodzi pyszna!
Najważniejsze to nie piec zbyt długo biszkoptu, trzeba go pilnować, bo jeśli go
przepieczemy ciasto może się kruszyć i łamać podczas zwijania.
PRZEPIS NA ROLADĘ BISZKOPTOWĄ Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
Biszkopt
:
4 duże jajka
100 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki skrobi
ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do
pieczenia
Krem
:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
lub 36%
4 łyżki cukru pudru
ok. 500 g truskawek
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić roladę biszkoptową z kremem i truskawkami :
Jajka powinny być w
temperaturze pokojowej.
W misce połączyć mąkę
pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Przygotować biszkopt : białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać
po 1 łyżce cukru cały czas miksując na wysokich obrotach. Po dodaniu całego
cukru, dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę,
skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotowaną masę wylać na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia,
wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do suchego
patyczka).
W trakcie pieczenia
przygotować czystą kuchenną ściereczkę, rozłożyć na płasko, posypać cukrem
pudrem. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i od razu przełożyć na
ręcznik papierem do góry. Delikatnie odkleić papier i zwinąć biszkopt razem z
ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku w roladę. Zostawić do całkowitego
wystygnięcia.
Truskawki opłukać,
osuszyć na papierowym ręczniku. Pozbawić szypułek i poprzekrawać na pół.
Przygotować krem : w misce
umieścić krem mascarpone, śmietankę i cukier puder, miksować przez kilka minut
aż całość zgęstnieje (ok. 2-3 minuty na wysokich obrotach). Dodać truskawki,
wymieszać łyżką.
Wystudzony biszkopt
odwinąć z ręcznika, równomiernie wyłożyć krem z truskawkami. Zawinąć w roladę.
Odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz