Uwielbiam nasz
tradycyjny, polski chłodnik z ogórka z rzodkiewką i dużą ilością zieleniny
(przepis tu – klik), ale chłodnik bałkański również skradł moje serce! Jest
znakomity, czuć w nim delikatnie smak czosnku, oliwy i cytryny. Jest lekki i orzeźwiający.
Podaje się go z posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem bałkańskim,
co dopełnia smaku. Jeśli nie uda Wam się dostać sera bałkańskiego (w dużych
marketach powinien być dostępny), możecie dodać ser feta (nie ser sałatkowy –
ser feta!). Przygotujecie go w dosłownie 10 minut! Najlepiej odstawić go
jeszcze do lodówki na 1-2 godziny, ale jeśli macie mocno schłodzony jogurt
grecki to śmiało możecie jeść zaraz po przygotowaniu. Ostatnio miałam na niego
taką ochotę, że zjadłam go od razu po przyrządzeniu i smakował równie dobrze!
Idealna opcja na upalny dzień, bardzo Wam polecam :).
PRZEPIS NA TARATOR – BAŁKAŃSKI CHŁODNIK
(2
porcje)
Składniki
:
500 ml jogurtu
greckiego
½ szklanki wody
2 ogórki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny
½ pęczka koperku
sól, pieprz
Dodatkowo
:
mała garść orzechów
włoskich
ser bałkański
Jak zrobić tarator – chłodnik bałkański :
Ogórki umyć, obrać i
zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i
dodać do ogórka. W misce umieścić jogurt grecki, wodę , oliwę i sok z cytryny,
wymieszać do połączenia składników trzepaczką rózgową. Dodać ogórek z czosnkiem
i posiekany koperek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do
lodówki na 1-2 godziny. Podawać z posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym
serem bałkańskim.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz