Kotlety ruskie

Prosty, tani i szybki obiad. Kotlety ruskie przygotowujemy podobnie jak farsz do pierogów, ale w innej proporcji. Możemy wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Najlepiej, żeby była to odmiana mączysta, wówczas kotleciki będą się dobrze sklejały i nie rozpadną się na patelni. Kotlety ruskie mogą być daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Ja najczęściej podaje je z warzywami, np. marchewką na krótko, brokułem lub kalafiorem i szklanką kefiru, świetnie smakują też z sosem pieczarkowym albo kurkowym. Mogą być też dodatkiem na przykład do gulaszu. Smakują fantastycznie i bardzo szybko znikają :).


kotlety ruskie

 PRZEPIS NA KOTLETY RUSKIE

(12 kotletów)

 

Składniki :

1 kg ziemniaków

250 g twarogu półtłustego

1 cebula

1 jajko

olej

sól, pieprz

 

Dodatkowo :

2 jajka

bułka tarta

 

 

Jak zrobić kotlety ruskie :

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść, odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni, pod koniec oprószyć solą, wymieszać i dodać do ziemniaków. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do pozostałych składników, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić jajko i ponownie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano z obu stron.

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


1 komentarz