Prosty, tani i szybki
obiad. Kotlety ruskie przygotowujemy podobnie jak farsz do pierogów, ale w
innej proporcji. Możemy wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Najlepiej,
żeby była to odmiana mączysta, wówczas kotleciki będą się dobrze sklejały i nie
rozpadną się na patelni. Kotlety ruskie mogą być daniem głównym lub dodatkiem
do obiadu. Ja najczęściej podaje je z warzywami, np. marchewką na krótko,
brokułem lub kalafiorem i szklanką kefiru, świetnie smakują też z sosem
pieczarkowym albo kurkowym. Mogą być też dodatkiem na przykład do gulaszu.
Smakują fantastycznie i bardzo szybko znikają :).
PRZEPIS NA KOTLETY RUSKIE
(12
kotletów)
Składniki
:
1 kg ziemniaków
250 g twarogu
półtłustego
1 cebula
1 jajko
olej
sól, pieprz
Dodatkowo
:
2 jajka
bułka tarta
Jak zrobić kotlety ruskie :
Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść, odstawić do
wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,
wrzucić cebulę, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni, pod koniec oprószyć
solą, wymieszać i dodać do ziemniaków. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,
dodać do pozostałych składników, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wbić jajko i ponownie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w jajku i bułce
tartej, smażyć na rumiano z obu stron.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Wyglądają ciekawie ;) Spoko opcja dla wegetarian.
OdpowiedzUsuń