Makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami to proste, wegetariańskie danie typu stir-fry. Wszystkie warzywa krótko obsmażamy, często mieszając. Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się wok, ale jeśli go nie posiadacie nic straconego, zwykła patelnia też da radę :).


makaron ryzowy z warzywami

PRZEPIS NA MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI

(2 porcje)

 


Składniki :

80 g makaronu ryżowego

1 mała cebula

4 ząbki czosnku

½ marchewki

1 czerwona papryka

150 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)

1 łyżka oleju roślinnego

sos sojowy

sok z limonki

szczypiorek

płatki chili

 


Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami :


Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, marchewkę i paprykę w drobne słupki.


Fasolkę wrzucić do osolonego, gotującego się wrzątku. Ugotować ją al dente, powinna być lekko chrupiąca. Odsączyć na sicie, odstawić.


Makaron ryżowy włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut (czas przygotowania powinien być podany na opakowaniu). Gotowy makaron odlać na sicie i odstawić.


Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć często mieszając. Po dwóch minutach dodać marchewkę, po kolejnej minucie paprykę. Smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec dodać fasolkę szparagową i wlać 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać. Ściągnąć z palnika, dodać makaron ryżowy, wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Po nałożeniu do miseczek posypać szczypiorkiem i płatkami chili.

 

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz