Makaron ryżowy z
warzywami to proste, wegetariańskie danie typu stir-fry. Wszystkie warzywa
krótko obsmażamy, często mieszając. Do przygotowania tego dania najlepiej
sprawdzi się wok, ale jeśli go nie posiadacie nic straconego, zwykła patelnia
też da radę :).
PRZEPIS NA MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI
(2
porcje)
Składniki
:
80 g makaronu ryżowego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
½ marchewki
1 czerwona papryka
150 g zielonej fasolki
szparagowej (mrożonej)
1 łyżka oleju
roślinnego
sos sojowy
sok z limonki
szczypiorek
płatki chili
Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami :
Cebulę, czosnek i
marchewkę obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, marchewkę i
paprykę w drobne słupki.
Fasolkę wrzucić do osolonego,
gotującego się wrzątku. Ugotować ją al dente, powinna być lekko chrupiąca.
Odsączyć na sicie, odstawić.
Makaron ryżowy włożyć
do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut (czas przygotowania
powinien być podany na opakowaniu). Gotowy makaron odlać na sicie i odstawić.
Na patelni rozgrzać 1
łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć często mieszając. Po dwóch
minutach dodać marchewkę, po kolejnej minucie paprykę. Smażyć kolejne 2 minuty.
Pod koniec dodać fasolkę szparagową i wlać 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać.
Ściągnąć z palnika, dodać makaron ryżowy, wymieszać, doprawić do smaku sosem
sojowym i sokiem z limonki. Po nałożeniu do miseczek posypać szczypiorkiem i
płatkami chili.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz