Ciasto marchewkowej w
nowej odsłonie : z dodatkiem pysznego kremu orzechowego na bazie serka
mascarpone. Proste do przygotowania i bardzo smaczne, pod warunkiem, że jak ja
uwielbiacie masło orzechowe :).
PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
Składniki
:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
150 g oleju
150 g cukru
2 jajka
200 g marchewki startej
na małych oczkach
50 g orzechów włoskich
Krem
orzechowy :
250 g serka mascarpone
6 łyżek masła
orzechowego
4-5 łyżek cukru (lub do
smaku)
Dodatkowo
:
cukrowe marchewki
(opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym :
Jajka i masło orzechowe
powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce
umieścić olej, cukier i jajka. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia
składników. Dodać marchewkę i drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszać
łyżką. Na koniec dodać suche składniki i ponownie wymieszać łyżką. Ciasto
przelać do foremki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w
temperaturze 175 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć
i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kiedy ciasto jest już
wystudzone, przygotować krem : w misce umieścić serek mascarpone, masło
orzechowe i cukier, zmiksować przez 1-2 minuty.
Ciasto wyciągnąć z
foremki, przekroić na dwa blaty. Spód ciasta posmarować połową kremu, przykryć
drugą częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na 1-2
godziny. Przed podaniem ciasto można udekorować cukrowymi marchewkami. Ciasto
przechowujemy w lodówce.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz